Mossvirkade Underlägg

by ByMimzan

Nu har jag testat ett för mig nytt garn från Scheepjes, nämligen Bloom, som är lite tjockare och i mitt favorit material bomull. Bomull gillar jag eftersom det går att tvätta om och om igen. Garnet har en lite annorlunda struktur det är liksom vävt i en tub och därmed delar det sig inte när man jobbar med det. Jag fick frågan från en av mina fina följare på Instagram häromdagen vad Bloom lämpar sig till och mitt svar var väskor eller inredningsdetaljer som tex grytlappar eller bordsunderlägg.

Eftersom jag gillar underlägg så var det det självklara valet när jag skulle göra något av detta garnet som jag kan ha användning av direkt (underlägg och grytlappar kan man aldrig ha för många av).

Jag kommer helt säkert att välja att använda Bloom igen framöver eftersom jag gillade det skarpt.

Nu till beskrivningen – Trevlig Virkstund 💙img_20161007_084919

💙 TÄNK PÅ ATT 💙

Jag delar mina mönster/designer gratis med dig och jag lägger ner mycket tid och kärlek både på att göra mönster och lägga ut dem på bloggen.

Om du virkar efter mina mönster och lägger ut i sociala medier, kom ihåg att länka eller hänvisa till mönstret eller bymimzan.com Det är också roligt om du taggar dem med #bymimzan, så även jag kan få ta del av ditt alster!

MOSSVIRKADE UNDERLÄGG

STORLEK: ca 32 x 40 cm

GARN: Scheepjes Bloom 3 nystan i huvudfärgen (jag har använt nr 421) 1 nystan till ränderna (jag har använt nr 409).

VIRKNÅL: 4,5 mm

TILLBEHÖR: Sax, nål till att fästa garn,

VIRKTERMER

lm – luftmaska

fm – fastmaska

BRA ATT VETA:

Detta mönstret har jag gjort i mossvirkning, det är ett av de lättaste mönstren som finns att virka, eftersom det bara består av fm och lm. Resultatet blir snyggt och stilrent och kan varieras i oändlighet med bara lite färgbyten.

Upprepa mellan *-* tills du kommer till slutet av varvet

Varje varv vänds med 2 lm

MÖNSTER:

Börja med det grå garnet (eller din huvudfärg)

Lägg upp 92 lm (alltid ett jämnt antal när du virkar mossvirknig för att få mönstret att stämma)

1. 1 fm i fjärde lm från nålen. *1 lm, hoppa över 1 lm, 1 fm i följande lm* Upprepa från * till * varvet ut. Vänd med 2 lm.
2. 1 fm runt första lm-bågen, *1 lm, 1 fm runt föregående varvs lm-båge* Sista fm virkas runt sista lm-bågen. (var noga med att hitta rätt så du gör den sista fm om lm-bågen annars blir ditt arbete snett.
mosstitch1
3. Färgshemat på mina underlägg har jag gjort så här.
  • 5 varv grått
  • 1 varv rosa
  • 3 varv grått
  • 1 varv rosa
  • 53 varv grått
  • 1 varv rosa
  • 3 varv grått
  • 1 varv rosa
  • 5 varv grått

4. Klipp inte av garnet efter sista varvet utan fortsätt runt hörnet med 2 extra fm i sista lmb, gör sen 1 lm, 1 fm runt om hela kanten och i de återstående 3 hörnen gör du 3 fm. Avsluta med en sm.

Klipp av och fäst dina trådar och snart kan du duka snyggt till fest eller vardags.

You may also like

5 comments

AnnaVirkpanna oktober 22, 2016 - 10:25

Hihi jag hade med en tanke på att använda Bloom till underlägg 😛 nu behöver ju inte jag hitta på något mönster för dina är så fina. Bra att göra och ge i julklapp med tänker jag =)

Reply
bymimzan oktober 22, 2016 - 12:56

Tack Anna. De gick väldigt fort att göra så det är perfekta presenter i olika färgställningar 🙂

Reply
Sissi januari 11, 2019 - 10:21

Tack för beskrivning. Gick efter 3 försök ska virka en mössa. Jag länkar till dej i mitt inlägg
Ha det så bra

Reply
Judy november 20, 2019 - 19:14

Is placemat in english some where ?

Reply
ByMimzan december 13, 2019 - 03:04

No sorry, I haven’t done the translation yet.

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy